ClickCease

Verrassende Vondst

Verrassende Vondst

Een hard geluid, dat ene moment... een dikke zilveren munt uit 1700!

Het is dinsdag ochtend. Bakje koffie gezet, spullen gepakt en klaar om te zoeken. 
Elke dinsdag trek ik eropuit met mijn Minelab EQUINOX 800 metaaldetector. Altijd ben ik weer benieuwd wat de dag mij gaat brengen. Ik was inmiddels aangekomen bij de locatie waar ik regelmatig zoek en mooie vondsten heb gedaan.

EQUINOX 800

Op locatie heb ik eerst even een praatje met de boer gemaakt en ben ik gelijk aan de slag gegaan. Ik heb op het land van deze boer vaak mooie dingen gevonden en het altijd vol enthousiasme laten zien wat er op zijn land te vinden is. Zelf vindt hij de "hobby" ook interessant. Deze ochtend heb ik wat verteld over de Minelab EQUINOX, waaronder dat het een fijne machine is om mee te zoeken en waarom hij zo goed werkt. Dankzij de Multi-IQ technologie die er in zit haal je gewoon het meest uit je detector. 

De instellingen van de Minelab EQUINOX 800 zijn makkelijk te bedienen en gebruiksvriendelijk. Het is een allround metaaldetector, werkt goed op het natte zoute strand, maar ook op weilanden en akkers. De Minelab EQUINOX is waterdicht tot 3 meter en de accu gaat makkelijk een hele dag mee.

Nadat ik de metaaldetector had aangezet, ontstoord én op mijn persoonlijke instellingen had gezet kon de zoektocht beginnen. Zelf zoek ik altijd met het geluid van het ijzer aan, omdat je op deze manier veel meer diepgang bereikt. Je kan het volume van het ijzer nog wel aanpassen totdat het net niet hoorbaar is.

Aantal Leuke Vondsten

Bij het eerste gat kreeg ik een mooi signaal. Het ging om een versierde zegel lood van de stad Leien, wat te herkennen is aan de twee sleutels die er op staan. Een paar gaten verder vond ik nog een paar blikjes, kale duitjes en nog wat spulletjes. Enige tijd later kreeg ik weer een mooi geluid op de metaaldetector, wat redelijk diep was. Hup, mijn schep ging de grond in en ik begon te graven. Daar zag ik een mooie 17e eeuwse suikerlepel van tin. Normaal zijn deze niet compleet, maar deze gelukkig wel. Het was ook nog eens mooi versierd!

Een uur later heb ik nog een aantal leuke vondsten gedaan, waaronder een paar muntjes. Ik had een gaatje weer netjes dichtgemaakt en na twee zwaaien hoorde ik een hard geluid. Mijn hart begon wat sneller te kloppen. In het verleden zijn hier vaker grote munten gevonden door medezoekers, maar nog niet door mij.

Zilveren Munt

Ik maakt een mooi, groot en rond gat. De kluit haalde ik er vervolgens uit en zag daar iets wat op een zilveren munt leek. Voorzichtig haalde ik een beetje aarde weg en ontdekte ik inderdaad een grote zilveren munt! Terwijl ik nog niet wist om wat voor munt dit zou gaan, haalde ik hem uit de aarde vandaan. Voorzichtig spoelde ik de munt een klein beetje schoon met een flesje water. Er kwam een tekst tevoorschijn, het jaartal 1700 om precies te zijn. Het gaat om een munt van Carlos de 2e. Deze munt had een waarde van 48 stuivers, wat voor sommige mensen een half jaar salaris was. Deze zilveren munt is redelijk zeldzaam en heeft een gewicht van 28.1 gram. De munten werden voornamelijk gebruikt om grote aankopen te doen.