ClickCease

D.J. LAAN DETECTIEDAG 4 november 2023

D.J. LAAN DETECTIEDAG 4 november 2023

Tokens, Zoekers en Stichting ALS.

 

Fascinerende hobby

 

Zoals sommige van jullie misschien wel weten werk ik nog niet zo lang voor Detectiespecialist D.J. Laan. Toen ik in april 2023 begon was ik totaal onbekend met de hobby metaaldetectie. Oke, je ziet wel eens iemand lopen op de akkers met een metaaldetector maar eerlijk gezegd dacht ik daar verder niet zo over na. Ik had dan ook totaal geen idee van de geweldige vondsten die deze detectoristen soms doen. Tot ik mij wat ging verdiepen in het social media rondom deze fascinerende hobby en ik de afgelopen maanden de meest geweldige vondsten voorbij zag komen.

Detectiedag

 

Zo dus ook met de detectie dag van zaterdag 4 november. Ik had echt geen idee wat dit allemaal inhield. Collega Melchior was druk met het zoeken naar akkers in combinatie met een horeca gelegenheid. En ik kan jullie vertellen, dat viel niet mee. Er werd een behoorlijke groep zoekers verwacht. Dirk Jan kwam zo nu en dan langs om te helpen en alles door te spreken. Bestellingen werden geplaatst, vrijwilligers benaderd, contact gezocht met lokale ondernemers, prijzenpakket samengesteld, etc. etc. Dit is toch wel een behoorlijk evenement dacht ik toen.

Prijzenpakket

 

Een prijzenpakket, hoe dan? Dat leg ik jullie even uit; op zo’n detectie dag worden er, in dit geval 1250 internationale munten van allerlei materialen en jaartallen, verstopt in het akkerland waar men mag zoeken. Deze munten, ook wel tokens genoemd, hebben het kenmerk van Detectiespecialist D.J. Laan. Aan het einde van de detectie dag kunnen de deelnemers de munten die ze hebben gevonden inleveren en krijgen zij voor iedere token een lootje waarmee ze dus hele mooie prijzen kunnen winnen. De tickets voor de detectie dag waren al snel uitverkocht en we moesten mensen teleurstellen. Misschien annuleert er iemand op het laatste moment, je weet maar nooit. Zo konden we op de laatste dag nog een vader en zoon blij maken met de tickets van iemand die net had laten weten dat hij niet kon komen.

Vroeg op

 

En zo kwam het dat na een lange voorbereiding op zaterdagochtend 4 november om 03:00 uur mijn wekker af ging. Een paar koppen koffie en hup, samen met Piet en Melchior in een volgeladen bus richting Neede. Toch nog een pittig stukje rijden vanaf Hippolytushoef. Wij waren niet de enigen die van ver kwamen. Vanuit alle hoeken in Nederland kwamen er zoekers, zelfs vanuit België en Duitsland. Aangekomen in Neede had Dirk Jan in zijn camper de koffie al klaar staan, nog even snel een vers bakje en toen begon onze detectie dag pas echt.

De Olde Mölle

 

De locatie voor deze detectie dag was bij Restaurant De Olde Mölle in Neede en dit bleek al snel een hele goede keuze. Dit familiebedrijf was één en al warmte en hartelijkheid, niets was te veel voor ze. Er was inmiddels al een aardige groep vrijwilligers aanwezig die allemaal meehielpen; met het lossen van onze bus, de stand opbouwen, de testbaan opzetten, kortom onmisbaar deze dames en heren. De eerste standhouders liepen binnen zoals; DDA, PAN, AWN en twee afgevaardigden van het team van Stichting ALS Nederland; die waren uitgenodigd voor een speciale sponsoractie.

Vrijwilligers

 

De eerste zoekers arriveerden en de parkeerplaats liep al snel vol. De vrijwilligers zorgden dat iedereen een parkeerplekje kreeg en dat alles rustig en veilig verliep. Het was die ochtend mijn taak om samen met Angela de zoekers te verwelkomen, de inschrijving te bevestigen en een deelname bewijs af te geven. Vanaf 9:00 uur gingen de deuren open en kwamen de eerste zoekers gelijk binnen. Je kan wel zeggen dat ik veel, zeg maar gerust heel veel zoekers heb zien langskomen. Eigenlijk iedereen, zelfs tot in de middag kwamen er nog enkele laatkomers. En wat is dit leuk! Wat mij opviel is dat iedereen er zin in had. Vrienden, vriendinnen, vaders met zonen of dochters, moeders met zonen of dochters. Zoekers die alleen kwamen maar al snel begroet werden door oude vrienden of kennissen, het is gewoon één grote familie. En het mooie is, dat het een wedstrijd is maar dat de sfeer gewoon vriendschappelijk is en blijft.

Welkom

 

Rond 10:00 uur hield Mathijs zijn welkom en openingswoord. Er werd uitgelegd waar de rally werd gehouden en wat de spelregels waren. Daarna liep iedereen gezamenlijk naar het 1e veld dat, ondanks de vele regen van de afgelopen dagen, er dankzij de zandgrond toch nog droog bij lag. De 1e rally ging van start en terwijl iedereen liep te zoeken begon men in het restaurant met de voorbereidingen voor de lunch. De Olde Mölle had dit goed geregeld door de zoekers vooraf te vragen hun bestelling alvast door te geven. Rond 12:30 uur kwamen de eerste zoekers terug; zin in koffie, soep, broodjes etc. Ondertussen had ons team al gegeten zodat wij de zoekers te woord konden staan en helpen met eventuele vragen. Bij onze stand kon men van alles bekijken en kopen. Er kwamen mensen die wat informatie wilde over een bepaald Minelab model, een accessoire aanschafte, een boek of metaaldetector. Ook konden ze op de testbaan terecht bij drie Minelab Detexperts namelijk; Rob, Luc of Lean, voor het uittesten van een Minelab MANTICORE of het stellen van vragen. Natuurlijk kon ook met de eigen metaaldetector worden gekeken hoe de prestaties van die detector lagen t.o.v. de test Minelabs. Deze gelegenheid werd volop benut door de zoekers.

Tokens inleveren

 

Om 13:30u startte de 2e rally en de zaal stroomde weer leeg. Ons team begon aan de laatste voorbereidingen, zoals het klaarzetten van de tafels voor het innemen van de vondsten en het klaarzetten van de prijzentafel. Dit is natuurlijk het leukste onderdeel, prijzen weggeven. Angela en ik bemande opnieuw de tafels samen met Piet en Gijs-Jan. De rally duurde tot 15:30 uur en iedereen kwam mooi verdeeld binnen om zijn vondsten in te leveren. Er werd gecontroleerd of het juiste kenmerk op de munten stond zodat voor elke munt een lootje kon worden afgegeven. Natuurlijk werden er niet alleen maar munten gevonden, maar kon men ook al het oud ijzer dat men vond, inleveren voor een lootje. Met de lootjes van het oud ijzer kon men een pinpointer winnen. Dit was natuurlijk mooi meegenomen voor de boer dat dit ijzer gelijk uit de grond werd gehaald, zo wordt schade aan de landbouwmachines voorkomen. Alleen iets minder voor ons toen we terugreden met een bus met twee loodzware kuipen vol oud ijzer.

Stichting ALS

 

De twee afgevaardigde van ALS Nederland verkochten deze dag voor een recordbedrag aan Wieringer koeken en wijn. De eerste trekking werd gedaan voor de loten verkocht door Stichting ALS, hierbij kon men een Minelab X-TERRA PRO winnen, geschonken door Detectiespecialist D.J. Laan. De uiteindelijke netto opbrengst van deze geweldige actie was, op een paar euro na € 1800,-. Met z’n allen mogen we trots zijn op zo’n hoog bedrag voor dit goede doel!

Prijsuitreiking

 

Daarna volgden er heel veel kleinere prijzen tot we uiteindelijk kwamen bij de trekking van de felbegeerde Minelab MANTICORE. Mr. Ciaran Duffy van Minelab was voor ons evenement overgekomen uit Ierland. Aan hem de eer om de hoofdprijzen uit te reiken zoals de Minelab VANQUISH, X-TERRA PRO en de MANTICORE. We zijn zoals altijd weer ontzettend blij met de sponsoring van Minelab. Voor iedere deelnemer was er een Minelab goodie bag, na ontvangst hiervan liep de zaal langzaam leeg en ging iedereen weer op weg naar huis.

Terug naar huis

 

Terwijl de laatste zoekers genoten van mooie detectieverhalen, onder het genot van een drankje, begonnen wij met inpakken en opruimen. Ook hierbij wist iedereen gelijk wat hij of zij moest doen. Binnen no time zat de bus weer vol en was alles weer zoals voor onze detectiedag. Na een hele gezellig gezamenlijke avondmaaltijd en enige verwarring over de grootte van het toetje, wat voor een heleboel hilariteit zorgde, kwam het moment van afscheid nemen. We bedankten Ciaran Duffy, onze vrijwilligers en de medewerkers van DDA, PAN en AWN en hoopten elkaar spoedig weer te zien. En met de camper van Dirk Jan in onze kielzog begon onze lange reis terug richting Hippolytushoef. Daar aangekomen werd de bus weer leeggemaakt en konden we moe maar voldaan richting huis.

Leren, ervaren en vriendschap

 

Mijn eerste detectie dag bij Detectiespecialist D.J. Laan was een feit. Het was een superleuke dag waarop ik weer veel heb mogen leren en ervaren. Wat mij het meeste is bijgebleven is de vriendschappelijke sfeer tussen al deze zoekers en de gedrevenheid waarmee ze deze mooie hobby uitoefenen; ik kijk uit naar mijn volgende zoekdag.